Co jíst v lednu, abychom si neškodili

V lednu a dalších zimních měsících často jíme potraviny, o kterých ani netušíme, jak nám škodí. Především našim ledvinám a močovému měchýři. V emoční rovině se můžeme cítit úzkostliví a vyčerpaní. Ačkoliv jíme "zdravě", není zárukou, že se jedná o stravu vhodnou pro toto chladné roční období.
Pokud jsme spojeni se svým tělem, většinou intuitivně toužíme po jídle, které nám po všech stránkách prospívá.
Co jíst v zimě, když své tělo příliš nevnímáme?
V lednu a zimním období nám prospěje konzumace následujících potravin a jídel:
- vývary z masa a kostí - dlouho tažené (až 48 hodin)
- vývar ze zeleniny, mixované zeleninové polévky (krémové)
- vařené teplé pokrmy
- pokrmy z jednoho hrnce
- zelenina pečená
- maso pečené
- ryby: losos, candát, pstruh, kapr, úhoř
- plody moře: kaviár, krabi, slávky, krevety
- mořské řasy: wakame, kombu, nori
- luštěniny: fazole, čočka, hrách, cizrna
- kořeněná jídla
- nápoje: odstátá nebo teplá voda, minerální voda, teplé čaje svařené s kořením
Držíme se zásady, že jíme pouze skutečné základní potraviny a jídla z nich připravovaná.
Jaká strava nás v zimě oslabuje?
- studená jídla a nápoje
- čerstvě lisované šťávy
- syrová vodnatá zelenina a ovoce
- příliš slaná a příliš sladká jídla
Koření, jako prevence virových onemocnění
Nejen v lednu nás mohou potrápit různá virová onemocnění jako jsou chřipka či coronavirus ... V kuchyni proto používáme koření s antivirotickými a antibiotickými účinky. Zeleninová, luštěninová, masitá jídla kořeníme tymiánem, rozmarýnem či bazalkou. Toto koření celkově posiluje imunitu a příznivě působí na trávení.
Jednoduchý recept na pečenou zeleninu s antivirotickými bylinkami
Pečená zelenina s bylinkami
dýně Hokkaido
několik mrkví
pastinák
olivový olej
sůl, pepř, kurkuma
tymián, rozmarýn, majoránka
šťáva z 1/2 citronu
Mrkev s pastinákem oloupeme a nakrájíme na kostky. Dýni nakrájíme na kostky i se slupkou (bez jádřince). Zeleninu vložíme do velké mísy, zakapeme olivovým olejem a pořádně promícháme. Pak ji rozprostřeme na plech, sypeme sušenými bylinkami, pepřem, kurkumou a pokapeme citronovou šťávou. Pečeme ve středně teplé troubě asi 30 minut. Před podáváním jemně osolíme.
Skvělá pečená zeleninová směs vhodná jako příloha k masu nebo luštěninám. Pokud přidáme parmazán, fetu, tempeh nebo vařená vejce, stane se hlavním chodem. Na talíři doplňujeme fermentovanou zeleninou jako je kysané zelí, pickles apod.
Virová onemocnění a chlad
Virová onemocnění jsou chladné povahy. Chlad je tedy výrazně podporuje. Proto je tolik důležité vyhýbat se ochlazující stravě (oslabující jídla, studené nápoje, zmrzlina), příliš chladnému počasí a teple se oblékat.
Zimní období po nás chce maximum péče nejen na fyzické, ale i psychické rovině. Stres, přetěžování se, ponocování, negativní emoce vedou k oslabení imunitního systému.
Proto si pomáháme relaxačními metodami, procházkami v přírodě, jízdou na běžkách a dalšími aktivitami, které nám dělají radost.