Celožitný kváskový chléb, který se vždycky povede

18.11.2020
Jednoduchý a zdravý chléb, který se vám vždycky povede
Jednoduchý a zdravý chléb, který se vám vždycky povede

Celožitný kváskový chléb je velmi jednoduchý na přípravu a navíc se vám vždy povede. Ale jen v případě, že ho nezapomenete vytáhnout z trouby :). Stačí být doma a počítat s tím, že úkonů není mnoho, ale následují po sobě s rozpětím několika hodin. S tvarem bochníku vám pomůže pečící forma.

Proč jíst celožitný kváskový chléb?

Ze všech možných druhů pečiva se jeví jako nejideálnější. Jedná se o chléb upečený ze 100 % celozrnné žitné mouky, nejlépe v bio kvalitě. Chcete-li kvalitu upečeného chleba posunout ještě dál, pak jej připravte z mouky, kterou si doma čerstvě umelete. Mlýnků na mletí mouky pro domácí použití je na trhu spousta a dodavatelů kvalitního zrna také.

Hlavní přínosy konzumace žitného chleba

  • je vhodný při redukci tělesné hmotnosti - díky nízké glykemické zátěži a vysokému obsahu vlákniny
  • více vás zasytí - díky nízké glykemické zátěži ovlivňuje hladinu cukru v krvi podstatně méně než např. pšeničné pečivo
  • vyživuje zdravý mikrobiom - díky vyššímu obsahu vlákniny a vitamínům skupiny B, vysoký obsah vlákniny pomáhá snížit hladinu cholesterolu (LDL)
  • má vyšší stravitelnost - díky prokvašení, šetří trávicí systém
  • má vyšší trvanlivost - při kvašení těsta vzniká kyselé prostředí, proto se tento chléb nekazí a vydrží v kvalitním stavu až 10 dní.

Zvykněte si především jíst celozrnný žitný kváskový chléb, výrazně ulevíte svému zažívání a podpoříte své celkové zdraví. 

Recept na celozrnný žitný chléb

NA ROZKVAS:

190 g žitné celozrnné hladké mouky
200 g vody
1 lžíce kvásku (první kvásek vám může někdo darovat nebo si jej vytvoříte sami, viz. níže)

NA TĚSTO:

390 g kvásku z rozkvasu
300 g žitné celozrnné hladké mouky
260 g vody
3 lžičky soli
1 lžíce medu
2 lžičky kmínu a slunečnicových semínek
olej na vymazání formy (pečící forma je nutností vzhledem k řidší konzistenci těsta, postačí forma z pozinkovaného plechu)

Suroviny na rozkvas smícháme v míse a na teplém místě necháme 12 hodin zakryté kvasit. Ideálně přes noc.

Ráno z mísy s rozkvasem odebereme část (1 lžíce) do malé skleničky na příště a uložíme ji do lednice. Do rozkvasu v míse přidáme všechny suroviny na těsto až po med. Polovinu semínek dáme do těsta, zbytkem posypeme těsto.

Těsto nepříliš dlouho promícháváme, zůstane nejspíš lepivé a dáme kynout do vymazané formy například o velikosti 24x12 cm. Z mísy do formy jej vybíráme lžící nebo stěrkou. Povrch posypeme semínky a necháme kynout v mikrotenovém sáčku 2-4 hodiny. Mělo by dokynout cca 1 cm pod okraj formy. Těsto tedy pečeme kolem poledne. 

Troubu předehřejeme na 230 °C.

Z formy odstraníme sáček a chleba pečeme 10-15 minut. Pak na chléb položíme kousek alobalu a pečeme dalších 10-15 minut. Pak alobal sundáme a dopékáme 10-20 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.


Recept na vytvoření vlastního žitného kvásku

200 g celozrnné žitné mouky
200 g celozrnné špaldové mouky
500 ml vody

1. Den - v misce smíchejte 80 g žitné mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, 200 ml vody a zamíchejte. Misku skladujte na teplém místě. 

2. Den - do misky přimíchejte 40 g žitné mouky, 40 g celozrnné špaldové mouky a 100 ml vody. 

3. Den - přidejte dalších 40 g žitné mouky, 40 g celozrnné špaldové mouky a 100 ml vody. 

4. Den - přimíchejte zbylých 40 g žitné mouky, 40 g celozrnné mouky a 100 ml vody. 

5. Den se v kvásku začnou objevovat bublinky a můžeme ho použít na další zpracování. Pokud kvásek nepoužijete hned, přemístěte ho do sklenice a skladujte ho v lednici. Nezapomeňte kvásek každé 2 týdny "přikrmovat" poměrnou částí mouky a vody. 

První dávka kvásku je cca na 2 chleby, které pečeme ve formě o délce 30 cm.


Dobrou chuť!

Šárka Blatná - poradce pro výživu Kuřim