Celožitný kváskový chléb, který se vždycky povede

Celožitný kváskový chléb je velmi jednoduchý na přípravu a navíc se vám vždy povede. Ale jen v případě, že ho nezapomenete vytáhnout z trouby :). Stačí být doma a počítat s tím, že úkonů není mnoho, ale následují po sobě s rozpětím několika hodin. S tvarem bochníku vám pomůže pečící forma.
Proč jíst celožitný kváskový chléb?
Ze všech možných druhů pečiva se jeví jako nejideálnější. Jedná se o chléb upečený ze 100 % celozrnné žitné mouky, nejlépe v bio kvalitě. Chcete-li kvalitu upečeného chleba posunout ještě dál, pak jej připravte z mouky, kterou si doma čerstvě umelete. Mlýnků na mletí mouky pro domácí použití je na trhu spousta a dodavatelů kvalitního zrna také.
Hlavní přínosy konzumace žitného chleba
- je vhodný při redukci tělesné hmotnosti - díky nízké glykemické zátěži a vysokému obsahu vlákniny
- více vás zasytí - díky nízké glykemické zátěži ovlivňuje hladinu cukru v krvi podstatně méně než např. pšeničné pečivo
- vyživuje zdravý mikrobiom - díky vyššímu obsahu vlákniny a vitamínům skupiny B, vysoký obsah vlákniny pomáhá snížit hladinu cholesterolu (LDL)
- má vyšší stravitelnost - díky prokvašení, šetří trávicí systém
- má vyšší trvanlivost - při kvašení těsta vzniká kyselé prostředí, proto se tento chléb nekazí a vydrží v kvalitním stavu až 10 dní.
Zvykněte si především jíst celozrnný žitný kváskový chléb, výrazně ulevíte svému zažívání a podpoříte své celkové zdraví.
Recept na celozrnný žitný chléb
NA ROZKVAS:
190 g žitné celozrnné hladké mouky
200 g vody
1 lžíce kvásku (první kvásek vám může někdo darovat nebo si jej vytvoříte sami, viz. níže)
NA TĚSTO:
390 g kvásku z rozkvasu
300 g žitné celozrnné hladké mouky
260 g vody
3 lžičky soli
1 lžíce medu
2 lžičky kmínu a slunečnicových semínek
olej na vymazání formy (pečící forma je nutností vzhledem k řidší konzistenci těsta, postačí forma z pozinkovaného plechu)
Suroviny na rozkvas smícháme v míse a na teplém místě necháme 12 hodin zakryté kvasit. Ideálně přes noc.
Ráno z mísy s rozkvasem odebereme část (1 lžíce) do malé skleničky na příště a uložíme ji do lednice. Do rozkvasu v míse přidáme všechny suroviny na těsto až po med. Polovinu semínek dáme do těsta, zbytkem posypeme těsto.
Těsto nepříliš dlouho promícháváme, zůstane nejspíš lepivé a dáme kynout do vymazané formy například o velikosti 24x12 cm. Z mísy do formy jej vybíráme lžící nebo stěrkou. Povrch posypeme semínky a necháme kynout v mikrotenovém sáčku 2-4 hodiny. Mělo by dokynout cca 1 cm pod okraj formy. Těsto tedy pečeme kolem poledne.
Troubu předehřejeme na 230 °C.
Z formy odstraníme sáček a chleba pečeme 10-15 minut. Pak na chléb položíme kousek alobalu a pečeme dalších 10-15 minut. Pak alobal sundáme a dopékáme 10-20 minut. Vyndáme a necháme vychladnout.
Recept na vytvoření vlastního žitného kvásku
200 g celozrnné žitné mouky
200 g celozrnné špaldové mouky
500 ml vody
1. Den - v misce smíchejte 80 g žitné mouky, 80 g celozrnné špaldové mouky, 200 ml vody a zamíchejte. Misku skladujte na teplém místě.
2. Den - do misky přimíchejte 40 g žitné mouky, 40 g celozrnné špaldové mouky a 100 ml vody.
3. Den - přidejte dalších 40 g žitné mouky, 40 g celozrnné špaldové mouky a 100 ml vody.
4. Den - přimíchejte zbylých 40 g žitné mouky, 40 g celozrnné mouky a 100 ml vody.
5. Den se v kvásku začnou objevovat bublinky a můžeme ho použít na další zpracování. Pokud kvásek nepoužijete hned, přemístěte ho do sklenice a skladujte ho v lednici. Nezapomeňte kvásek každé 2 týdny "přikrmovat" poměrnou částí mouky a vody.
První dávka kvásku je cca na 2 chleby, které pečeme ve formě o délce 30 cm.
Dobrou chuť!